like jika suka. =3

Monday, 30 December 2013

Welcome 2014


Salam semua.. Salam 1 Malaysia dan salam sejahtera.. hehe... Bersua lagi kita kali ni kan? Alhamdulillah.... Sampai juga kita dipenghujung tahun 2013. Amacam kenangan yang anda lalui sepanjang tahun 2013 ni? Ingat setiap yang baik mahupun kurang baik adalah kenangan tau. Tak kira lah pahit mana, manis mana ia tetap kenangan yang anda telah lalui. Kena bersyukur tau, sebab tak semua orang dapat mengalami kenangan yang anda lalui. Bagi uncel semua yang berlaku pada kita adalah kenangan yang orang lain tak dapat nak laluinya. Mungkin situasi yang hampir sama tetapi perasaan dan pengalaman yang kita lalui sangat berbeza. Kalau semua sama bosan lah. Maksudnya takda bezanya kita hidup sebagai diri kita. Baik kita hidup sebagai orang lain kan. Semua sama jer...hehe....

Adakah anda pernah mengalami keadaan apabila seseorang yang benar-benar penting dalam hidup anda tapi dia langsung tidak menghargai kewujudan anda disisinya malah langsung tidak kisah apa yang anda rasakan? Keadaan ini amat memeritkan dan mencabar kesabaran serta jiwa raga anda kan? Keadaan ini juga boleh membuatkan anda putus asa untuk menjalani kehidupan malah lebih membimbangkan boleh menyebabkan anda patah semangat dan kecewa dengan ketentuan Allah S.W.T. Ini juga suatu pengalaman yang perlu anda hadapi dengan tenang dan anggap lah keadaan ini adalah satu anugerah dan kurniaan Ilahi pada anda. Sebab tak semua orang yang dapat mengalami perasaan yang anda hadapi. So, kenapa anda nak berputus asa kan? Biar lah dia tak hiraukan anda ke, tak kisah dengan anda ke, tak perasan dengan kewujudan anda ke, what the hekk. Itu dia punya hak lah kan. Yang penting bukan kita yang tak menghargai orang.. Selebihnya kita berdoa jer dibukakan hatinya untuk menghargai anda. Senang kan?? Itu jer cara nak sedapkan hati anda, walaupun anda rasa sangat perit tapi sabar lah, setiap yang berlaku ada hikmahnya. What goes around will comes around kan? Jangan lah kita berdoa buruk-buruk pada orang tersebut. Doa lah semoga dia pun dibukakan hati untuk sentiasa ingat pada anda, hargai kehadiran anda dalam hidupnya, mana tau suatu saat nanti Allah S.W.T makbulkan doa anda. Nahh....seronok lah anda kan..hehehe....

Tahun 2013 tak lama lagi meninggalkan kita. Banyak benda yang berlaku sepanjang 2013 ni kan? Kalau nak diingatkan balik, memang sedih lah, sebab semua kenangan tersebut telah berlalu dan kita tak dapat pun nak mengulangi pengalaman yang sama. Aktiviti dan acara boleh diulangi tapi moment tidak akan sama. Apa yang kita rasa tidak akan sama. Sebab itulah orang kata hargailah masa yang ada kerana masa sangat cepat pergi meninggalkan kita. Uncel memang menghargai setiap masa yang uncel rasa sangat berharga dan sukar untuk uncel dapat. Kalau dah terlepas saat tersebut, susah untuk kita mendapat masa itu. Banyak juga perkara yang uncel terlepas pandang tapi itu lah, dalam hidup ini, masa sangat penting, tapi sejauh manakah kita mampu menggunakan masa 24jam sehari yang diberikan kepada kita itu terletak pada diri kita sendiri.

Cuma uncel harapkan tibanya tahun 2014 memberikan kenangan yang lebih menarik dan manis dalam hidup uncel. Anda pulak bagaimana? Sudah ada azam untuk tahun baru ni? Kalau dah ada, usahakan lah ye. In Sha Allah ada jalannya.. Hehehe....

Akhir sekali, uncel doakan anda semua berjaya mengapai impian dan azam anda pada tahun 2013 ini dan berusaha sebaiknya untuk mencapai azam pada tahun 2014 nanti. Ada masa dan umur panjang, ada lah uncel buka entry baru. hehe... Uncel rasa nak upload picture uncel lah. Hehe...Jangan marah ye...

Jerawat tetap ada dan badan pun dah naik.. 
psst: Kalau kawan-kawan ada cara nak hilangkan jerawat bagitau lah uncel ya.. Jumpa di tahun 2014...bye!

Tuesday, 3 December 2013

Suratan ataupun Kebetulan??

Salam semua, Salam 1 Malaysia dan salam sejahtera kepada anda semua. Lama dah uncel tak update entry baru. Dah nak masuk tahun baru dah ni. Tinggal beberapa hari lagi kan 2013 dah nak meninggalkan kita. Banyak perkara yang berlaku pada tahun 2013 ni sama ada baik, buruk, sedih mahupun gembira. Tapi yang pastinya semua yang berlaku dalam hidup kita kenalah diambil sebagai pengalaman yang manis. Tak kira lah yang buruk mahupun pahit. Sebab yang buruk mahupun pahit itulah akan dijadikan sebagai panduan kepada kita supaya kenangan tersebut tidak datang pada kita lagi. Simpan jer semua kenangan yang berlaku sebab apa yang berlaku itu akan menjadikan kehidupan kita lengkap dengan pelbagai situasi. Kalau dapat situasi yang gembira jer bosan lah pulak kan. Macam hidup takda cobaan jer. hehehe.....

Meh lah uncel nak story sedikit pasal suratan atau kebetolan ni. Banyak perkara yang berlaku dalam beberapa hari ni. Sampai makcik uncel meninggal pun uncel tak tahu. Tapi bukan makcik dekat lah, makcik jauh.. Alah..kira macam nenek lah.. Bila dengar berita kematian nenek uncel tu, uncel dikejutkan dengan berita kematian ayah kawan uncel pulak pagi tadi. Kasian uncel dengan dia.. Sabar ya kawanku. Allah lebih sayangkan dia. Yang menjadikan topik ini suratan ataupun kebetolan adalah pagi tadi dan semalam uncel terdetik nak mendengar lagu sedih jer. Instrument sedih jer sampaikan uncel siap download sad instrument dalam laptop uncel. Semua tu berlaku secara kebetulan, even sebelum uncel tidur pun uncel mainkan sad instrument supaya uncel mudah untuk tidur. Mula-mula uncel tak lah perasaan, tapi bila uncel dapat sms kawan pagi tadi uncel mula perasan. Ekk... kenapa hari ni uncel main sad instrument dan nak dengar eh. Biasa kalau pagi-pagi memang uncel dengar radio Hotfm ataupun Hits.fm takpun dengar lagu korea. Hehehe...Tapi pagi ni pulak pandai main sad instrument pulak..Kebetulan kot.

So, uncel pun berfikiran positif lah. Banyak lagi perkara yang berlaku dan tak elok uncel nak share dalam ni sebab ada yang terlalu personal kan. Kalau ada yang tak personal sangat tu, uncel share lah.. Tak salah nak share kan? Hehehe... Yang pasti now uncel sedang mengalami sakit belakang sebab duduk terlalu lama mengadap laptop sebab tu malam ni tak workout. Huhuhu...ok lah kawan-kawan, mata uncel pun dah layu dah ni. Jerawat masih lagi.. So uncel nak tidor awal pulak malam ni. Kalau ada masa dah waktu nanti kita jumpa lagi ya. Hehehe...

Ingat, setiap yang berlaku ada hikmahnya dan yang berlaku telah ditentukan oleh Allah. So kita sebagai hambanya redha jerlah setelah berusaha. Semua yang baik datang dari Allah dan yang buruk datang dari kehilafan uncel sendiri.

Psssttt... Jangan biarkan diri anda diselubungi tanda tanya, ada persoalan bertanya dan berdoalah pada Allah, in shaa Allah ada petunjuk darinya. Selamat mencuba..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...