like jika suka. =3

Wednesday, 27 February 2013

PERCAYALAH pada TAKDIR ALLAH :-)

Salam dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian. Uncel memang jarang nak update new entry. Sebab uncel akan update sesuatu yang uncel akan rasa nak berkongsi dengan pembaca sekalian. Maaf lah kalau uncel ni tak banyak sangat nak diceritakan. Alah..cerita banyak-banyak tapi yang diceritakan tak benar dan merepak pun takda guna juga kan. Kalau nak buat cerita untuk banyak visitor, tapi semua cerita tak benar nanti timbul pulak masalah yang lain kan kan..hehehe...nak jadi popular bukan lah dengan cara yang salah. Kena berusaha dengan sendirinya terutama mencari cerita yang orang berminat untuk membaca...

Uncel tahu cerita yang uncel share semuanya pasal uncel. So, uncel cuma nak share apa-apa sahaja pengalaman uncel dengan semua pembaca. Kalau ada yang uncel share tu membosankan maaf lah ye... Panjang pulak uncel punya mukadimah. Hehehe... Tajuk kali ni uncel pilih sebab pengalaman uncel. Bukan maksudnya uncel sebelum ni tak percaya dengan takdir Allah S.W.T tapi kali ni uncel cuma nak share pengalaman uncel bila uncel berada dalam dilema. Bagi yang beragama ISLAM mesti tahu apa itu solat istiharah kan? Bagi yang tak tahu, boleh GOOGLE apa itu solat istiharah. Hehehe...

SOLAT ISTIHARAH ni sangat bagus kalau kita amalkan bila kita dalam dilema. Dilema tak kira apa masalah sebagai contoh Anda sedang dilema sama ada nak memilih gadis A or gadis B. So, dalam hal tu, anda disarankan untuk solat istiharah untuk mendapat petujuk bagi membuat keputusan. Apa-apa sahaja yang anda pilih anda kena redha dan berserah segalannya pada ketentuan ALLAH S.W.T. Anda jangan lah solat istiharah sekali sahaja, kena buat tiga kali berturut-turut. Bagi yang mendapat mimpi itu, jangan terus membuat keputusan. Kaji sebaiknya mimpi tersebut dengan akal fikiran dan perasaan anda. Kita pun tahu juga kan kadang-kadang mimpi itu mainan tidur or kadang-kadang kita terlalu memikirkan, akan masok dalam mimpi. Sebab tu uncel sarankan sekiranya anda mendapat mimpi jangan terus memulu untuk membuat keputusan. Solat Istiharah ini juga boleh juga anda guna untuk membuat keputusan kalau anda tengah memilih. Sebagai contohnya, anda nak memilih sama ada nak ambik kerja A or kerja B.

Sebab uncel sebelum ni ada mengamalkan sebelum uncel selesa dengan apa yang uncel lalu sekarang. Sebelum ni uncel kan merantau di Kota Metropolitan Kuala Lumpur, so dari sana uncle belajar banyak sangat trutama belajar perangai manusia yang ada di sana. So, bila uncel berada dilema sama ada uncel nak stay sana ataupun balik kampung halaman. Uncel buat lah solat istiharah. Uncel memang dapat mimpi tapi mimpi uncel tu samar-samar. Daripada mimpi tu uncel kaji dan fikir dalam-dalam apa maksud mimpi tu. Setelah mengkaji dan perasaan uncel kuat mengatakan untuk uncel balik tempat asal, so uncel buatlah keputusan untuk balik. Uncel cuma fikir apa-apa yang berlaku uncel redha sahaja and terima dengan hati yang terbuka.

Syukur alhamdulillah berkat kesabaran dan percaya dengan Takdir ALLAH S.W.T, uncel sekarang berasa sangat tenang dan selesa. Bukan disebabkan uncel balik terus berasa selesa, uncel berasa selesa sebab ketentuan Allah kepada uncel untuk balik sangat bermakna. Uncel dapat apa yang uncel harapkan dan uncel sekarang sangat bersyukur. Itu lah kemanisan yang uncel alami bila keputusan yang uncel buat itu dirahmati-Nya dan apa ketentuanya ada hikmah disebaliknya. Kemanisan setelah membuat keputusan setelah solat istiharah sangat seronok..

Percayalah setiap yang berlaku memang ada HIKMAH di sebaliknya..

Pssst....Uncel ada ambik gambar baru, sebab uncel lama tak bergambar. Jangan marah ye..hehehe......





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...