like jika suka. =3

Thursday, 10 January 2013

Tahun Baru Pengalaman Baru

Salam semua.. Selamat menyambut tahun baru 2013. Tak di sangka sudah berakhir tahun 2012 rupanya.. Lewat uncel mengucapkan selamat tahun baru kepada pembaca. Tahun baru memang banyak cabaran dan dugaan yang uncel lalui dalam menghadapi kehidupan seharian..

Memang uncel dah planing kalau tak da kerja di tempat uncel, uncel akan fly ke kota metropolitan untuk mencuba nasib di sana.. Perit untuk uncel keluar dari tempat uncel tapi uncel tetap juga cuba sebab dah tiba masanya untuk uncel membina kerjaya. Tak semua yang kita inginkan akan kita dapat tapi apa yang ada di depan mata harus kita jalani dengan sebaiknya. Skurangnya kita sudah mencuba apa yang sebaiknya dalam hidup kita.

Kalau nak diceritakan pengalaman uncel di kota metropolitan, memang banyak sampai tak cukup kot kertas untuk menulis. Umpama sahaja..hehehehe... Tapi yang pasti uncel belajar sesuatu yang baru hari-hari uncel ada di sini. Terutamannya karenah manusia. Banyak sangat yang uncel tak dapat terima tapi bila difikirkan manusia ada bermacam-macam dan yang pasti kita tak dapat nak ketahui apa yang orang lain fikirkan.

Yang paling uncel ingat sangat bila uncel pergi solat jumaat di masjid india. Di situ uncel memang terbuka sangat. Ye lah, pada Yang Maha Esa kita sama sahaja. Tak kira bangsa apa, kulit warna apa, bahasa kita guna macam mana, tapi bila tiba waktu untuk mengejarkan kewajiban, kita akan berkumpul sama-sama di masjid. Seronok sangat melalui pengalaman itu.

Pengalaman hidup kita tak dapat dari membaca mahupun mendengar. Sebab apa yang kita dengar dan baca tak semuanya betul. Tapi yang paling bagus kita sendiri melaluinya itu yang sebaiknya. Jangan takut untuk mengalami perubahan, jangan takut pada benda yang kita tak pasti and jangan sesekali memeningkan kepala dengan soalan yang anda sendiri tak tahu jawapannya. Sebaiknya anda lalui segala yang berlaku sekarang dengan hati terbuka, penuh kesabaran dan positif. Insyallah akan berjalan dengan mudah..

Psst... Jangan bertuankan nasfu sahaja untuk mendapatkan sesuatu tapi bertuankan keimanan lebih selamat..:-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...