like jika suka. =3

Monday, 10 April 2017

PERCUTIAN KE JOHOR BHARU DAN SINGAPURA [3 HARI 2 MALAM]

Hallo...

Been long time not update my bloq and publish new entry. Okay, let me straight to the point what i want to share for this time.

Before this I'm sharing my experience travel to Sabah right? Now I want to share my experience and budget travel to Johore Bharu plus Singapore. Means that you get 1 and free 1 experience. Eh! Eh... I'm speaking? ha ha ha.... Biar Uncel bercerita dalam Bahasa Melayu jer lah kan.. Nanti orang cakap uncel kekwat pulak... Ha ha ha..

Guys... Kalau uolss nak travel ke Johore Bharu, uolss kena stay lama lagi sebab banyak sangat yang boleh uolss terokai. Especially yang nak travel oversea like Singapore. Ni pengalaman Uncel selama uncel bercuti di Johor selama 3 hari dan 2 malam.

Uncel beli tiket dari Kuching ke Johor dalam bulan 1 dan fly dalam bulan 2. Harga tiket termasuk makan dan minum di dalam kapal terbang Air Asia ialah RM180.00.  Makan sampai dua bungkus nasi lemak dalam flight. Ko rase... Sebab member salah beli. Ha ha ha...

Untuk hotel, iolls stay di Citrus Hotel, Johor Bharu.  

Click sini untuk website http://www.citrushoteljb.com/en/

Iollss tinggal di hotel tersebut 3 hari 2 malam dengan bayaran yang agak murah iaitu dengan harga semalam RM120.00 jer. Kalau tontong (sharing) dengan member dalam 4 orang cuma bayar RM60.00 sahaja untuk 2 malam tinggal di sana. Bilik sangat selesa dan besar. Bilik yang iols stay muat utk 4 orang. Bagi yang bujang and backpacker macam iols ni sangat selesa lah sebab masa iols banyak untuk berjalan dan bukan tinggal dalam bilik.

Done bahagian hotel. Now iols nak cerita tentang pengangkutan darat pulak. Nahhh... sekarang kan dah banyak applikasi yang membantu pengguna seperti Grabcar, Uber dan sewaktu dengannya. So, guess what we are using at Johor? Semestinya menggunakan aplikasi yang dinyatakan di atas. Maaf ya abam teksi or uncle taxi, sebab tak mention uols di sini. Sebab kebanyakkan iols menggunakan Uber semasa di Johor Bharu. Satu kali ajer iols guna teksi. Semasa balik dari Legoland. Jap lagi uncel akan cerita itenary pulak ye. Sabaq na.... Berbalik kepada pengangkutan darat, iols gunakan uber untuk bergerak ke sana ke mari di area JB. Nak ke Singapore iols jalan kaki jer sebab  apa? Hotel iol sangat dekat dengan banggunan Kastam untuk ke Singapore. Jalan kaki jer tak sampai 5 menit dah sampai. Kalau yang malas nak jalan tu pakai uber pun boleh tapi sah sah takde uber nak ambik punya. Sumpah seranah oleh pakcik uber ada lah... ha ha ha....

Done bahagia pengangkutan. Now nak stoli moli about iternary pulak okey..Sepanjang 3 hari 2 malam di Johor Bharu, iols punya itenary adalah seperti berikut:

1st DAY


1. Sampai ker airport JB, naik bus ke pusat bandar JB. Tiket dalam RM10.00 macam tu kalau tak silap. Harga tak mahal, tak sampai 20 hengget. Kalau nak naik uber pun boleh juga. depend dengan uols punya keputusan. Kita orang guna bus jer.. Boleh melihat pemandangan yang indah.

2. Sampai pusat bandar, iolls terus check in di hotel yang dinyatakan di atas. Kalau rasa malas nak scroll atas, tak yah scroll uncel cerita ni. Check in di Citrul Hotel JB dulu, hantar semua barangan yang dibawa supaya kurang sket bebanan. Sampai di hotel check in dan letak semua barangan, terus keluar hotel cari uber untuk ke Legoland.

3. Pergilah iols ke Legoland Malaysia Johor Bharu. Iols menggunakan uber jer dengan bayaran RM23.00 jer. Walaupun dalam keadaan hujan renyai renyai iols tetap juga teruskan jua. Kerana peluang hanya sekali dan jangan dilepaskan. Iols takut juga kalau hujan lebat dan ada kilat sebab waterpark akan tutup. Mujurlah haritu cuma hujan dengan renyainya.. dapatlah iols bermain air dan menjadi kanak-kanak riang. Seiuslah.. best giler dowh.... ha ha ha... Takyah lah uncel nak cerita permainan yang ada dalam tu. Uols masuk dan rasai sendiri sangat berpuas hati membayar RM180 seorang. Kalau uols yang gayat dan takut dengan kelajuan dan tempat tinggi, rugi lah sebab permainan di waterpark sangat extreme. RM180 tu untuk waterpark dan themepark. Ni salah satu gambar uncel dalam Legoland.






4. After jadi kanak-kanak riang iols balik ke pusat bandar JB dengan menggunakan taksi. RM80.00 iols kena bayar tapi takper lah sebab iols dah low energy and need to lay down. Uber pun harga lebih kurang juga kerana that are not hot area for uber.

5. Sampai hotel semua rebah dan longlai.. Ada yang mandi ada yang cas telefon sbb excited nak tengok gambar dan sebagainya. So, next plan adalah pergi ke pasar malam. Tak jauh dari hotel ada pasar malam. Sangat meriah lah bagi yang hendak mencari barangan yang murah. Uncel nak beli cadar tilam di sana, namun uncel tewas kerana kaki penat sangat untuk berjalan di pasar malam yang sangat besar..

2nd DAY 

1. Rancangan nak gerak ke Singapore awal pagi dan semua set masa nak bangun tidur jam 7.00 pagi. Namun semuanya gagal lagi sebab semua bangun dalam jam 8 lebih. hu hu hu..

2. Setelah habis berkemas, set rambut kemaskan bilik, then terus gerak berjalan kaki ke bangunan kastam JB untuk mengambil bas ke Kranji, Singapore. Bayaran tiket bas cuma RM1.60 jer. Tiket beli di tingkat bawah banggunan tersebut.

3. Bergeraklah ke Singapore. Sebenarnya kalau nak ke Singapore tak lah jauh sangat namun laluan cuma satu dan kereta banyak menyebabkan kesesakan yang mengambil masa selama satu jam kalau tak silap.

4. Sampai ke kastam Singapore, yang ni lah iols penat sangat berbaris. Sampai around 10.45am dan berdiri selama 2 jam lebih untuk melalui pemeriksaan kastam. Lama giler weh.. yang melucukan ramai yang berbaris menjadi ahli running man. Ha ha ha.. Kaunter dibuka akan ramai yang berebut untuk pergi. Uncel ni malas nak berebut tetap setia berbaris sampailah pukul 2.00 petang. Habis checking iols terus naik bas yang sama syarikat yang dinaiki tadi ke stesen Kranji, Singapore. Pesanan, tiket yang uols beli jangan dibuang sbb uols akan menggunakan tiket itu semula setelah melalui pemeriksaan kastam Singapore. Jangan lupa isi borang juga.

5. Sampai jer di stesen Kranji, iols terus ke kaunter tiket dan membeli visitor pass (unlimited untuk bas, MRT dan LRT) dengan harga Sing Dollar 20.00. Harga visitor pass tu cuma 10 Singapore Dollar jer, yang 10 lagi tu deposit. Nanti setelah menyerahkan kad tu balik uols dapat lah 10 dollar tu balik. Di situ uols kenalah minta LRT punya map. Kalau tidak uols nanti terkapai-kapai taktau nak kemana.

6. 1st destinasi ialah Universal Studio yang ada di Sentosa. Kalau uols nak ke sana kenalah rajin berjalan ya sebab dari stesen LRT ke pulau Sentosa ambil masa dalam 5 ke 10 minit berjalan kaki.


7. 2nd destinasi ialah Malion. Alah... tempat yang ada Lion keluarkan air tu.. Nak ke sana uols kena naik lrt ke Esplanade Station. Dari situ uols kena jalan kaki lebih kurang dalam 10 minit baru dapat sampai ke tempat Malion. Tak silap uncel, ada station yang dekat dengan Malion tapi tak ingat apa nama station tu. Korang boleh tanya dengan orang sana sebab semua orang yang ada di Singapore sangat friendly especially Singaporian.

8. 3rd destination is Mustafa Market kalau tak silap nama tempat tu. Di situ korang boleh usha lah barangan dengan harga murah terutama perfume yang branded. Dapat murah dalam 100 macam tu. Kalau matawang besar mmg untung lah beli perfume di sana.

Setelah itu iols terus bergerak balik ker MRT dan balik ke Johor Bharu. Nak pesan dengan uols kalau yang ada sakit kaki tuh kenalah stand by mental serta fizikal anda. Kerana kaki anda akan sakit dan letih sebab semuanya memerlukan anda untuk berjalan. Bagi yang hendak membuang lemak memang dialu-alukan lah.

3rd DAY
1. Hari ketiga di Johor Bharu iols tak banyak aktiviti sebab petang dah ke airport. So iols cuma pergi ke Johore Premium Outlet (JPO). Di sana uols boleh pergi naik uber jer. Sebab iols ke sana naik uber around RM23.00 sahaje.. Bagi yang pertama pergi sana uols jangan hairan sebab tempat tu memang terpencil sedikit. Maksud iols tempat tu agak jauh sedikit dari bandar tapi bila uols masuk sana uols akan rasa kelainan. Sebab kawasan tersebut sangat cantik dan binaan banggunan macam dekat luar negeri.

2. Balik jer dari JPO iols terus ke bandar dan pergi shoping complex tak jauh dari hotel iols. Tak ingat sangat nama shoping complex tu. Iols jalan2 dan window shoping. Then iols makan. Habis jer makan iols terus ambik beg dan bergerak ke Airport dengan menggunakan uber. Caj yang dikenakan hanyar RM43.00 sahajer.

Sampai airport terus check in dan bersedia untuk balik Kuching.. Roti Gardinia memang tidak akan dilupakan kerana sudah jadi kemestian kalau balik Kuching mesti akan bawa roti tersebut sebagai survenier.

Tamat....

TOTAL PERBELANJAAN SECARA KASAR IALAH RM500+. Jumlah tersebut termasuk hotel (kongsi dengan member), pengangkutan (kongsi dengan member), masuk Legoland, pergi Singapore, makan dan beli roti gardinia.



Monday, 23 May 2016

PERCUTIAN KE SABAH (3 HARI 2 MALAM) - ATURCARA DAN PERBELANJAAN

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia kepada semua pembaca sekalian. Wah! Uncel dah 2 tahun tak update new entry rupanya. huhuhu... Maklumlah dalam 2 tahun yang lepas banyak perkara yang uncel lalui dan uncel taknak kongsi kerana terlalu peribadi. Tapi takpe, sekarang ni uncel dan move on  dan sentiasa ceria kerana keceriaan itu penting bagi mengekalkan wajah tampak muda sentiasa. Hahaha... Ops! berbalik kepada wajah, syukur dipanjatkan kepada Allah yang Esa kerana kulit muka uncel bertambah baik dan kurang jerawat. Cuma nak merawat bekas jerawat je ni.. Ok, berbalik kepada tajuk entry kali ni, uncel nak kongsi dengan korang yang terpinga-pinga nak bercuti dan ingin mengetahui berapa perbelanjaan kalau nak cuti terutamanya di Sabah Negeri di bawah Bayu. Meh uncel nak kongsi sedikit dengan korang dan aturcara yang uncel guna sepanjang percutian selama 3 hari 2 malam di Sabah.

HARI PERTAMA

6.00 am - 7.20 am : Flight Kuching ke Kota Kinabalu
7.20 am - 9.00 am : Minum pagi (Pergi ke bandar Kota Kinabalu untuk makan)
9.00 am - 2.00 pm : Jalan-jalan di bandar Kota Kinabalu (freestyle)
2.00 pm - 3.00 pm : Bergerak ke rumah terbalik
3.00 pm - 3.30 pm : Berjalan-jalan dan ambil gambar di rumah terbalik.
3.30 pm - 5.00 pm : Bergerak ke Kundasang. Check-in di Greenhill homestay
5.00 pm - 7.00 pm : Berehat di bilik dan bersiap untuk makan malam
7.00 pm - 9.00 pm : Makan malam di pekan Kundasang.
9.00 pm - 9.30 pm : Berjalan-jalan menikmati pemandangan malam di pekan Kundasang
9.30 pm : Balik ke bilik dan berehat. Esoknya kena bangun awal dan checkout terus.

HARI KEDUA
6.00 am - 7.00 am : Bangun dan bersiap untuk check-out
7.00 am - 8.00 am : Minum pagi di pekan Kundasang dan ambil gambar
8.00 am - 9.00 am : Bergerak ke Desa Cattle Dairy Farm
9.00 am - 11.00 pm : Bergambar di kawasan Dairy Farm.
11.00 pm - 12.00 pm : Bergerak ke Kundasang Pine Resort. Kat sini view nak ambil gambar cantik.
12.00 pm - 1.00 pm : Bergerak ke Sabah Tea Garden, Ranau.
1.00 pm - 1.30 pm: Bergambar dan gerak ke Fish Spa. Fish Spa sebelah Sabah Tea Garden jer.
1.30 pm - 2.30 pm : Bermain dengan ikan di Fish Spa.
2.30 pm - 4.00 pm : Bergerak balik ke bandar Kota Kinabalu. Singgah sebentar di jambatan Tamparuli.
4.00 pm - 4.15 pm : Bergambar di jambatan Tamparuli
4.15 pm - 5.00 pm : Bergerak ke pantai Tanjung Aru 1.
5.00 pm - 6.00 pm : Bergambar di pantai Tanjung Aru dan lepak sambil menikmati pemandangan matahari terbenam
6.00 pm - 6.30 pm : Bergerak ke Seri Borneo Hotel.
6.30 pm - 8.00 pm : Berehat dan berkemas untuk makan malam.
8.00 pm - 8.15 pm : Bergerak ke pasar Filipina. Tak jauh dari hotel tu. Jalan kaki jer.
8.15 pm - 9.30 pm : Makan malam. Makanan seafood panggang.
9.30 pm - 11.00 pm : Jalan-jalan di pasar malam dekat dengan pasar filipina tu.
11.00 pm : Balik hotel dan tidur.

HARI KETIGA
6.00 am - 7.00 am : Bangun dan bersiap untuk check-out
7.00 am - 7.15 am : Bergerak ke Jesselton Port
7.15 am - 8.50 am : Minum pagi
8.50 am - 9.20 am : Bergerak ke pulau. Boleh pilih pulau yang mana satu (Sapi, Manukan atau Mamutik).
9.20 am - 12.00 pm : Mandi manda, snorkeling dan bermain air.
12.00 pm - 12.20 pm : Bergerak balik ke Jesselton Port
12.20 pm - 1.00 pm : Bergerak ke pasar filipina. Bagi yang nak beli ikan bilis dan sebagainya.
1.00 pm - 2.00 pm : Shopping barang untuk dibawa balik
2.00 pm - 2.30 pm : Bergerak ke Imago Shopping Mall
2.30 pm - 7.00 pm : Freestyle. Siapa nak shopping boleh shopping, tengok wayang boleh, makan pun boleh.
7.00 pm - 7.20 pm : Bergerak ke airport.
10.00 pm : Fly balik ke Kuching.

Habis sudah aturcara, sekarang kita pergi ke perbelanjaan pulak. Aturcara di atas korang boleh ubah mengikut kemahuan korang, tapi kenalah rancang dengan baik sebab kalau nak ke kundasang mengambil masa 2 ke 3 jam macam tu. Kalau nak pergi walk-in  boleh tapi korang tak dapat nak experience keadaan yang sejok ala-ala di oversea. hehe.. Sebab malam di Kundasang boleh mencecah bawah 16 darjah celcius. 

Perbelanjaan sepanjang percutian 3 hari 2 malam di Sabah adalah seperti berikut:

1. Kereta sewa (Myvi) : RM300 untuk 3 hari. Bayar penuh ketika kereta dihantar.
2. Greenhill Homestay : Bilik kecil RM100 (Student price), bilik besar (2 katil) RM120 (Student price) 
3. Desa Cattle Dairy farm : RM5.00 dewasa, RM4.00 (pelajar)
4. Rumah Terbalik : RM10.60 dewasa 
5. Fish Spa : RM5.00 dewasa (masa diberikan cuma 15 minit sahaja)
6. Pulau Manukan/Sapi/Mamutik : RM23.00 (harga ini selepas minta discount dengan orang jaga kaunter. Recommended pakai Aparu agent.)
7. Minyak kereta : RM60 (untuk 3 hari)
8. Hotel Seri Borneo : RM85 (bilik 2 orang), RM195 (family room, 1 king size, 1 queen size)

So, korang kira lah berapa semua perbelanjaan ya. Itu perbelanjaan masa uncel di Sabah. Kalau korang pergi dengan rakan-rakan, boleh lah bahagikan kepada bilangan rakan-rakan anda. Perbelanjaan tersebut tidak termasuk dengan makan dan shopping ya. Kalau korang kuat makan, tambah lah dengan berapa korang makan. Kalau pergi dengan kumpulan yang ramai lagi murah. Rasa-rasa dalam RM300 dah cukup untuk dibawa ke sana kalau korang tak shopping lah.

Harap benda ni berguna pada anda yang hendak bercuti ke Sabah terutamanya hendak ke tempat-tempat yang menarik. Gambar memang uncel taknak upload di sini sebab korang boleh google jer nama tempat yang uncel bagitau. Kalau korang tak dapat nak google boleh lah tengok facebook uncel, uncel ada upload video uncel menyelam tengok ikan. Yang lain tak larat nak upload.

Setakat ini sahaja dulu mengenai percutian ke Sabah, kalau ada apa-apa lagi, nanti uncel akan update. Semoga bermanfaat apa yang uncel kongsikan dan percayalah korang akan berpuas hati jika pergi bercuti ke Sabah. Uncel dah 3 kali dah bercuti di Sabah dan tak pernah rasa bosan. Seronok terutamanya di Kundasang dan pantai.. best wehhh....





Monday, 5 January 2015

#throwback 2014

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca, rakan-rakan, sahabat dan semua yang sudi membaca apa yang uncel tulis. Harap ampun dan maaf kalau ada salah silap uncel sepanjang penulisan uncel pada tahun 2014. Eh! dah 2015 rupanya... Tak terasa kan? Cepat betul masa berlalu dan umur pun bertambah satu lagi angka. Huhu.... Takpe, janji maintain muda. Hahaha...

Kali ni uncel tak cerita banyak, uncel just nak #throwback jer kenangan yang berlaku pada 2014. Kalau ada gambar rakan-rakan mahupun sahabat yang uncel tak upload, jangan marah ya. Sebabnya yang uncel upload adalah koleksi yang uncel ada dan mungkin masa tu kita takda #wefie or #selfie together gether.. Hahaha...

Moh kita flashback or throwback apa berlaku 2014. Yang peristiwa pahit berlaku kita jangan kenang sangat ya. Uncel tau banyak peristiwa yang berlaku di dunia termasuk Malaysia sepanjang 2014 seperti kehilangan pesawat MH370, kesedihan mengenang pesawat MH17, kemusnahan dan banyak negeri di Malaysia di landa bah. So, kita move forward dulu dan semua yang berlaku kita redha dan ambik iktibar ya..

Jom usha koleksi #throwback 2014..

Friday, 12 December 2014

Pengalaman Menggunakan Produk D'Herbs Lunas dan MZ Secret Soap

12 Disember 2014

As salam dan salam sejahtera dan Salam 1 Malaysia kepada semua pembaca yang sudi melawat dan meluangkan masa anda untuk membaca apa yang uncel tuliskan. Terima kasih diatas komen dan juga masa yang anda berikan. Uncel amat berterima kasih. :-)

Lama juga uncel menyepikan. Banyak perkara yang berlaku sepanjang uncel menyepi dan ada perkara yang tidak patut kita kongsikan dalam blog kalau ia berkaitan dengan peribadi. Betol tak kak lehot? Haha....Meh lah baca entry uncel kali ini. Mesti anda ingin tau apa hasilnya setelah uncel menggunakan produk MZ secret soap and D'Herb Lunas kan?? Uncel akan kongsikan gambar uncel yang terkini dan harap anda berpuas hati ya. 

24.11.2014 - Gambar ini uncel ambik masa di Kuala Lumpur, menggunakan camera iphone. Bukan 360 camera ya..
Gambar itu uncel tak guna camera 360 yer.. Lagipun kalau anda nak tengok kulit anda macam mana, anda bergambar lah di cahaya matahari. Sebab semuanya akan terserlah. Tengok lah bahagian hidung uncel ada merah sebab uncel ada resdung dan bahagian dahi uncel masih ada kemerahan. Bukan jerawat tapi bekas jerawat.

Uncel bukannya duta kepada mana-mana produk ataupun uncel bukan nya nak menjatuhkan mana-mana pihak ya. Uncel cuma nak kongsi sahaja. Sebenarnya uncel dah berhenti mengunakkan mana-mana produk untuk muka selama 2 bulan. Di sebabkan salah guna produk dan kulit uncel sensitif dengan bahan kimia, Uncel nekad nak berhenti menggunakkan mana-mana produk. Biar uncel guna air untuk mencuci. Dalam masa 3 minggu memang masih ada jerawat yang timbul di muka sebab kesan bahan kimia dan bakteri masih lagi di dalam sel kulit uncel. Dalam masa tersebut uncel masih sabar dan sentiasa positif. Ada juga teringin nak mencuba produk baru tapi uncel tahan dulu. Sebab uncel set dalam otak yang kulit uncel sensitif dengan bahan kimia.

Setelah dua bulan tidak menggunakan apa-apa produk, jerawat uncel mula hilang tapi tidak hilang sepenuhnya. Masih ada yang timbul bila uncel makan pedas, tertekan dan sebagainya, tapi tidak seteruk bila uncel guna produk sebelum ini. Kulit uncel berasa selesa dan tidak terasa panas seperti sebelum ini. Selepas itu uncel pakailah produk pencuci Vaseline for Men and Moisturizer. Kulit uncel kembali seperti dulu tapi jerawat tetap masih ada. Cuma tumbuh satu dua tak macam dulu, sangat teruk, keluar nanah. 

Jika di lihat dengan gambar di atas, anda mesti ingat uncel guna 360 kamera, tapi percayalah, kalau anda ada jerawat, hentikan memicit jerawat, mengacau menggunakan tangan dan guna produk yang ada bahan kimia yang tak sesuai dengan kulit anda. Nak ada kulit cantik bukan mudah. Kena disiplin dan kena sentiasa positif. Bagi pengguna produk yang uncel sebutkan, jangan kuatir dan risau, anda masih boleh gunakan sekiranya kulit anda sesuai, jika tidak sesuai, berhenti dulu dalam 2 atau 3 bulan sebelum mencuba produk baru. Sebab kulit kita tidak sama.

Akhir kata dari uncel, gunalah produk yang sesuai dengan kulit anda. Mana kulit dah cantik tu, jangan lah guna bahan kimia. Biar jer jerawat tu timbul satu dua. Kalau perfect sangat tak original tu. Kalau original mesti ada jerawat punya eyy....

Bye bye...

Psst:: Jangan marah kalau uncel mention nama-nama produk ya. Kalau ada pengguna yang berjaya tahniah!

 

Thursday, 8 May 2014

KELEMAHANMU ADALAH KEKUATANMU

Salam semua.. Salam satu Malaysia dan Salam sejahtera kepada semua. Lama dah Uncel tak update new entry kan? Dan seringkali Uncel update new entry mesti Uncel akan cakap macam tu..hehe... Sabar, itu memang stail Uncel.. Harap anda semua tak menyampah dengan Uncel lah ye...

Meh nak kongsi sedikit masalah kawan uncel ni. Sedih juga uncel dengar tapi yang uncel dapat katakan adalah KELEMAHANMU ADALAH KEKUATANMU.

Sunyikan rasa dalam diri bila orang yang kita sayang langsung tak nampak kewujudan kita dalam hidupnya. Lagi pedih bila kita mengetahuinya dia langsung tak hargai kehadiran kita dan mengingati kita ketika dia memerlukan kita. Sungguh sadis bila berlaku perkara sedemikian. Tapi itu lah fitrah kita sebagai manusia biasa tidak lari dari dugaan dan cabaran daripada Allah S.W.T. Malah dengan dugaan dan cabaran yang diberikan itu juga mampu mengukur sejauh mana kesabaran dalam diri kita.

Kawan uncel selalu bercerita dengan uncel tentang masalah diaorang. Ada yang sorang ni bercerita mengenai sesorang yang dia benar-benar sayang tapi orang yang dia sayang langsung tak hiraukan dia. Dia selalu menghantar mesej ucap "selamat pagi" "apa khabar" tapi yang dia sayang langsung tak balas. Adapun dia balas cuma cakap dia sibuk. Kalau dia tak hantar mesej, org yang kawan uncel sayang tu langsung tak hantar mesej dengan dia. Kasihan uncel dengan keadaan kawan uncel. Dalam hal ini memang nampak kebodohan kawan uncel tu kan? Tapi uncel tak salahkan dia, dia cakap dengan uncel yang dia tak dapat nak lupakan orang tersebut dan setiap minit akan teringat pada orang tersebut sebab banyak sangat kenangan yang mereka lalui bersama. Itu lah kelemahan kawan uncel sebab bila dia dah sayang dengan sesorang, dia akan sayang selamanya tak kira bagaimanapun layanan orang tersebut dengannya. 

Kawan uncel tu ada juga cuba untuk melupakan dan larikan diri dari mengingati orang ya g dia sayang, tapi itu cuma bersifat sementara sebab dia akan teringat dengan orang tersebut dan mimpikan orang yang disayangnya.

"Bagaimana aku nak lupakan dia uncel? Aku dah cuba, bukan aku tak cuba tapi bila aku cuba aku tetap akan teringatkan dia, aku tetap merinduinya, aku tetap mimpikan dia. Bagaimana aku nak lupakan? Aku sibukkan diri aku, aku selalu balik kerja lewat, keluar dengan kawan-kawanku, tengok movie, tapi bila ada ruang dan masa aku akan fikirkan dia. Bagaimana aku nak lupakan nya uncel?" Macam itu lah kata dia terhadapku.

"Setiap doaku akan ku selitkan dengan memohon dengan Allah supaya dia sentiasa ingat dengan aku, sayang dengan aku, rindukan aku dan aku dapat jumpa dia selalu. Itu yang aku harapkan, aku tak dapat hidup serumah dengannya pun aku tak kisah sekurang-kurangnya dia sayang aku, rindu aku, ingat aku dan aku dapat jumpa dia sudah memadai bagiku uncel." Sambungnya lagi..

"Aku tau dalam dirinya aku tidak penting, dalam hidupnya aku tidak bererti untuknya. Tapi aku tidak kisan uncel, asalkan dia sayang aku, dia sentiasa ingat aku, itu yang aku harapkan, tapi dia langsung tak ingat aku uncel. Langsung, aku jer yang selalu hantar message dengan nya, tanya khabarnya tapi dia langsung tak tanya khabarku. Tak tanya pasal diri aku. Kenapa? Dah banyak kenangan yang kami lalui bersama tapi kenapa dia langsung tak hiraukan aku? Mungkin dia tunggu aku tak ada lagi dalam dunia ini baru dia nak hargai aku? Dah terlambat macam tu. Aku cuma sayang dia uncel. Aku sayang dia seorang." Sambungnya lagi dengan aku.

Itulah kelemahan kawan uncel, tapi bagi uncel, uncel paham perasaan dia. Uncel tau dan paham betapa pedih ya bila orang yang kita sayang langsung tak hiraukan kita. Sangan sunyi dan pedih.. Tapi., itulah kekuatanya kerana dari kelemahannya itu menunjukkan kekuatannya mengharungi dugaan dari Allah. Dia pun sentiasa berdoa dengan Allah dan uncel percaya Allah mengetahui sebabmya kenapa dia tak tunaikan permintaannya. Kuatkan hatimu wahai sahabat sebab kelemahan mu adalah kekuatan mun untuk bersabar, in shaa Allah suatu saat nanti orang yang kamu sayang akan sedar kehadiranmu dan menghargaimu seperti mana kamu menghargainya. Sabar wahai sahabat..

So, dari cerita tersebut uncel nak rumuskan bahawa setiap yang berlaku ada alasannya sendiri yang kita tidak tahu. Yang harus kita tahu bahawa Allah S.W.T sentiasa tahu apa yang terbaik pada kita. Sebab itu rukun iman yang terakhir adalah beriman kepada qada' dan qadar. Itu lah yang mengukur tahap keimanan kita. Ingat, kelemahanmu kekuatanmu.. Bye! Adiosss....

Sunday, 5 January 2014

Testimoni MZ Secret Soap

Hi, Halo, Hey dan Salam semua.. Harap sihat hendaknya dan sentiasa berada dalam keadaan yang baik dan sempurna dari sebelum ni. Macam mana dengan kulit muka anda? Ada masalah? Meh baca sekejap pengalaman uncel mengguna produk MZ secret soap ni. Harganya mahal dan hasilnya juga mahal juga. Hehehe... Walupun belum nampak hasil sepenuhnya, tapi uncel tetap tawakal supaya produk ni berjaya untuk pulihkan masalah kulit wajah uncel ni.

Baiklah, sebelum ni uncel banyak baca dari blog-blog tulis produk ini boleh menampakkan hasil seawal 3 hari. Mungkin boleh terjadi kepada orang yang tidak banyak masalah pada kulit wajah mereka, tapi pada kulit wajah uncel ni mmg payah sedikit. Huuhuhu... agak sedih juga lah sebab nak tengok hasilnya dalam masa 3 hari tapi tidak tercapai. Tapi uncel tetap juga masih lagi berharap produk ni berhasil pada uncel. Sebab banyak juga tulis di blog kata kalau tak nampak hasil dalam 3 hari, kena tunggu sampai 14 hari or 17 hari macam tu lah kalau tak silap uncel. So uncel tetap gunakan sekarang dan tunggu sampai 14 hari lah nak tengok hasilnya. Ada juga yang gunakan sampai sebulan baru nampakkan hasil..

Produk ni memang bagus sebab uncel tak rasa macam panas ataupun ada bahan kimia dimuka uncel tidak seperti produk yang uncel guna sebelum ni macam Collogen Plus Vitamin E or Tabita. Produk ini uncel rasakan lebih selesa dan kulit uncel rasa lebih bersih. Uncel akan cuci guna air suam sebab banyak kawan-kawan uncel sarankan cuci muka dengan air suam. Dah 4 hari uncel gunakan produk ni, uncel nampak ada sedikit perubahan pada kulit wajah uncel. Kulit wajah uncel nampak sedikit serinya dan juga nampak bersih walaupun jerawat masih ada dan bekas jerawat masih nampak mungkin disebabkan kulit uncel sedikit cerah kot. Kulit uncel rasa sedikit lembut dan licin. Tapi Miss Jerawat tu tetap masih ada. Mungkin produk ni nak keluarkan semua jerawat yang ada kot baru memulihkan. Uncel sabar jer lah menunggu hasilnya. Kalau tak juga menjadi lepas ni memang uncel tak ambik apa-apa bahan kimia lagi kot. Mungkin kulit uncel ni tak sesuai dengan bahan kimia kot. Hehehe....

Kali ini uncel tak publish foto uncel dulu sebab baru guna 4 hari. So, nanti kalau ada nampak hasilnya uncel akan publish foto uncel sebelum dan selepas gunakan produk ni ye. Lagipun uncel taknak ambik guna phone sebab nanti korang akan ingat uncel guna 360 camera kan. So, uncel kena tunggu masa sesuai untuk snap photo uncel untuk menunjukkan hasil produk ini ye. Hehe....

Ok lah, nanti kalau ada apa lagi uncel nak tambah, uncel akan buka entry baru...So stay tune ya kawan-kawan. hehe... Uncel pun tak sabar juga nak melihat hasil produk ini terhadap kulit wajah uncel. So tungguuuu ya...

Psst: produk ni menyerap dalam muka kalau anda biarkan dia lama dimuka anda selama 30 saat masa cuci tu. So cuci lama sedikit dan guna air suam ya. Hehe....

Love is Happiness if you always appreciate it.

Wednesday, 1 January 2014

MZ Secret Soap

Happy New Year! Selamat Tahun Baru! Saehae bog manh-i bad-euseyo! Feliz ano novo! kepada kawan-kawan sekalian. Macam mana sambutan tahun baru anda? Mesti seronok kan? Sambutan tahun baru uncel seperti biasa lah duduk dalam kereta tengok bunga api. Itu jer.. Bosan kan? Alah...walau apa pun cara anda menyambut tahun baru itu tidak penting, yang pentingnya bagaimana anda nak menghadapi tahun 2014 ini dengan lebih baik daripada tahun 2013. hehe...Kalau nak bercerita pasal azam ni memang azam tahun-tahun sebelum ni belum lagi tercapai lah. Hehee....Takpe, yang penting kita ada usaha untuk mencapai azam kita. Ada azam yang sangat besar untuk kita capai sebab berkaitan dengan benda lain. Tapi sekurangnya azam yang kecil kita dapat capai sudah memadaikan? hehehe...

Tahun baru 2014 ni uncel tetap dengan usaha uncel mengatasi masalah jerawat dimuka uncel. Tak pernah putus asa untuk memperbaiki kulit wajah. Dulu uncel sangat naif dengan penjagaan muka ni, sejak tumbuh jerawat ni uncel ada lah sedikit ilmu dan info untuk kongsi. Kan betul kata orang setiap yang berlaku ada hikmahnya. So hikmahnya daripada tumbuhnya jerawat ni adalah uncel mendapat sedikit ilmu dan kesabaran..

Meh uncel nak cerita sedikit tentang produk MZ secret soap ni. Uncel dapat tahu pasal produk ni dari kawan. Salah uncel juga sebab uncel berhenti guna sabun D'herbs lunas tu sebenarnya. Sebab uncel nak cepat sembuh jerawat uncel stop. Sabun D'herbs lunas tu memang bagus untuk memulihkan jerawat. Sebab buktinya muka uncel tak teruk sangat seperti dulu. So sekarang ni uncel guna MZ secret soap ni untuk menghaluskan kulit dan mengawal jerawat. Sekarang jerawat uncel tak teruk sangat dan uncel nak buangkan bekas jerawat di muka uncel ni dengan sabut MZ ni.

Jerawat kurang dan bekas jerawat tinggal..So, nk hilangkan semua ni. Harap MZ secret soap boleh bantul..

Sabun ni uncel baru jer beli semalam. Harganya boleh tahan juga lah dan susah nak cari. Uncel dapat contact number stokis dari website www.mzsecret.com. Dari sini uncel dapat contact number orang yang jual sabun ni. Produk ni keluaran Malaysia dan dapat pengesahan dari KKM. So jangan risau lah yer...Uncel tak nak cerita pasal produk ni tapi uncel nak cerita pasal pengalaman uncel. Baru sehari uncel guna, uncel rasa selesa sangat. Sebab sebelum ni uncel rasa muka tak selesa, tapi bila guna produk ni uncel rasa selesa sedikit. Uncel bangun pagi tadi muka tak berminyak sangat. Syukur... Uncel harap lah uncel dapat mengawal jerawat di muka uncel ni dan berharap produk ni sesuai dengan uncel.

Bahan-bahan yang digunakan bagi produk ni..

Ni lah sabun tu. Uncel beli RM70. Nak murah boleh order online. Hehe..


Kawan-kawan sekalian, muka kita ni kalau ada minyak bagus, tapi kalau berlebihan itu lah yang menyebabkan tumbuhnya jerawat. Kalau nak mengawal minyak kena cari pencuci muka yang boleh mengawal minyak. Bagi yang muka berminyak elakkan guna krim muka. Kalau nak gunakan juga, kenalah selalu cuci. Sebab muka yang berminyak kalau guna krim makin berminyak. Uncel sekarang sedang elakkan menggunakan apa-apa krim. Cuma uncel guna pencuci muka dan toner jer. Toner yang uncel guna adalah Eskinol. Toner ni uncel masukkan antibiotik sekali dalam tu.

So bagi yang nak tau apa perubahan uncel bila guna produk MZ secret soap ni, tunggu ya.. Nanti uncel akan update lagi perubahan pada muka uncel.

Happy new year kawan-kawan!

Psst: Azam uncel tahun ni nak hilangkan jerawat dimuka uncel ni.,Hehehe... Anda pulak macam mana?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...